2010. május 8., szombat

Posta Imre sokat kávézik? - Hallucinációk, látomások a kávétól?

Egy brit vizsgálat szerint azok az emberek, akik sokat kávéznak, szellemeket láthatnak, vagy különös hangokat hallhatnak. A durhami egyetem kutatócsoportja 200 diákot kérdezett meg koffeinfogyasztásáról, és megállapította, hogy akik naponta hét csésze nescafénál többet fogyasztottak, háromszor gyakrabban hallucináltak, mint azok, akik csak egyet.


Más tudósok szerint a vizsgálat nem bizonyította az oksági összefüggést, és hozzáteszik, hogy a hallucinációk nem egyértelműen a pszichés betegség jelei, az emberek mintegy 3 százaléka rendszeresen „hall hangokat”.

Simon Jones PhD-hallgató, a kutatás vezetője szerint ez a vizsgálat csak egy lépés volt a hallucinációk szélesebb összefüggéseinek feltérképezésében. Korábbi kutatások szerint más tényezők, például gyermekkori traumák is hozzájárulhatnak a hallucinációkhoz.

Stressz helyzetben a szervezet egy kortizol nevű hormont bocsájt ki, a kávéfogyasztás hatására fokozott mértékben. A többlet-kortizol okozhatja a hallucinációkat, ezért ésszerű kapcsolatot feltételezni a koffeinbevitel és a hallucinációk között.

A kutató szerint további munka szükséges még az összefüggés kiderítéséhez, hiszen stressz hatására az emberek több kávét isznak. Most azt kívánják megvizsgálni, hogy az étrend többi összetevője, például a cukor és a zsiradékok is kapcsolatban állhatnak-e ezzel a jelenséggel.

Más szakemberek a kávéfogyasztás ártalmatlanságára, sőt, előnyös hatásaira hívják fel a figyelmet, a mérsékelt kávéfogyasztás (napi 4-500 mg) biztonságosnak mondható. Egyes vizsgálatok szerint megelőzheti a bőrrákot, és csökkentheti a sclerosis multiplex-szel összefüggő idegi károsodást is.

1 megjegyzés: